Gastronomie staat voor alles wat te maken heeft met de link tussen voedsel en cultuur. De Griekse keuken is eeuwenoud. Voor verslagen over de gastronomie in Griekenland kan je ongeveer 4000 jaar teruggaan, en het was Archestratos die 330 jaar voor Christus het eerste kookboek in de geschiedenis schreef.

In Griekenland is eten meer dan gewoon een maaltijd nuttigen. Het is vooral een sociaal gebeuren en dat heeft alles te maken met hun cultuur. De avonden dat Grieken gezellig met z’n allen rond de tafel zitten om te genieten van een heerlijke maaltijd of diverse hapjes (mezedes) en ouzo drinken is een traditie die elke Griek met eerbied onderhoudt. Het is een diepgewortelde sociale gewoonte dat Grieken hun maaltijd thuis met vrienden delen, in een restaurant of in een Griekse taverne. Het Griekse woord ‘symposium’ – een woord dat net zo oud is als Griekenland zelf – betekent letterlijk ‘het drinken met vrienden’. De sfeer in een Grieks restaurant of taverne is ontspannen, eenvoudig en informeel. Ook voor de bereiding van het eten gelden heilige regels. Een goede Griekse huisvrouw betekent in Griekenland vooral een goede kok. Griekse huisvrouwen kunnen dagen in hun keuken doorbrengen om een maaltijd voor vrienden en familie klaar te maken.

Griekse eet-ervaring
De Griekse keuken proeven is een hele ervaring. Drink een glaasje ouzo of wijn met gegrilde octopus of een andere Griekse schotel, zittend in de schaduw van een boom in een kleine taverne aan het strand, of op een van de mooie eilandjes in de Egeïsche Zee. Wanneer je weer naar huis gaat en deze unieke Griekse eet-ervaring thuis herhaalt, zal je snel beseffen dat het eten niet hetzelfde smaakt, zelfs al bereid je exact dezelfde maaltijd met dezelfde wijn erbij. Er is echt niets mis met je gehemelte of kookkunsten. Het eten van een Griekse maaltijd is een combinatie van wat je eet, wanneer je het eet en vooral waar je het eet. En dat kun je alleen vinden in Griekenland!

Source: http://www.hln.be/hln/nl/30423/Toerisme-Griekenland/article/detail/1863160/2014/04/24/Griekse-gastronomie-een-belevenis.dhtml


Comments are closed